HİNT MUTFAĞI – KUZU BİRYANİ – INDIAN LAMB BIRYANI

TAYVAN TAİPEİ’DE BİR GÜN NASIL GEÇER- SOKAKLARIN TEMİZLİĞİ GÖRÜLMEYE DEĞER

(Pekin) Çin’de Yaşamak, Minik Çinliler Türkiye tanıtımında Halay Çekiyor, Ufkum ile VLOG

ÇİNDE İNANILMAZ BİR GÜN VLOG HAYRED-ÇİN YEMEKLERİ VE GECE HAYATI

İçinde Yazarların Çalkantılı Yaşamlarını Barındıran 9 Seyredilesi Sinema Filmi

ORTAYA KARIŞIK Nisan 5, 2016
585

Sinema ve edebiyat neredeyse tüm zamanlar boyunca bir versus içerisinde ele alındılar. Birbirine rakip iki alan olarak değerlendirilip; sanatseverler için hangisinin daha makul, avantajlı yahut faydalı olduğu tartışıldı. Bu mukayeseyi taraftarlarına bırakıp bizce insanlığın ürettiği en güzel şeylerden olan sinema ve edebiyata çok ortak bir yerden bakmaya çalıştık. Her ikisinin de var edenlerinin kol kola bizi beklediği, sinemada yazarları canlandıran oyuncuları derlediğimiz listemize buyursunlar.

Kill Your Darlings

Kill-your-darlings reviz

 

Allen Ginsberg, Wiliam Burroughs, ile Jack Kerouac’un okulda tanışmalarını ve toplum baskısından sıyrılarak gerçeği edebiyatta aramalarını anlatır film.

Beat kuşağının kurucusu ölümsüz yazarlar; Allen Ginsberg rolünde Daniel Radcliffe, Jack Kerouacrolünde Jack Houston, William Burroughs rolündeyse Ben Foster tarafından canlandırılıyorlar.

Nora / James Joyce

james joyce

Film James Joyce’un adına şiirler yazdığı aşkı, daha sonra eşi olacak olan Galwayli fırıncının kızı Nora’yla aşkını anlatır. Filmde James Joyce’u Ewan McGregor canlandırır.

The Last Station / Tolstoy

tolstoy

Türkçeye Aşkın Son Mevsimi olarak çevrilen film, Jay Parini’nin 1990’da yazdığı biyografiden uyarlanmış. Sofya ile Tolstoy’un karışık ilişkisini, Tolstoy’un son yılını filme konu ederek işleyen filmde Tolstoy’u Christopher Plummer canlandırır.

The Hours / Virgina Woolf

virginia-woolf

Virginia Woolf’un ‘Mrs. Dalloway’ romanı üzerinden farklı zaman dilimlerinde yaşayan üç kadının bir gününü anlatan filmde, Woolf’un romanı yazdığı günlerde yaşadığı sağlık problemleri ve içinde bulunduğu ağır depresyonla olan mücadelesi anlatılır. Virginia’yı canlandıran oyuncumuz ise Nicole Kidman.

Il Postıno / Pablo Neruda

postman

Dünyaca ünlü Şilili komünist şair Neruda‘nın siyasi sebeplerle sürgünde yaşamak zorunda kaldığı bir adada, ona mektuplarını taşımakla görevli postacıyla kurduğu dostluk etrafında gelişir film. Neruda’nın bizzat senaristleri arasında yer aldığı filmde kendisini, Philippe Noiret canlandırır.

Kafka / Kafka

kafkaaa

Steven Soderbergh yönetmenliğinde çekilen ve sinemaya uyarlaması en zor yazarlardan birisiKafka‘yı edinen filmimiz biyografi kalıplarının dışında bir işleyişle gelir karşımıza. Film, Kafka’nın sanat yaşamından ziyade Şato, Dava ve Dönüşüm gibi ölümsüz eserlerinin sıra dışı dünyasında dolaştırır bizi. Filmde Kafka’yı Jeremy Irons canlandırır

The Invisible Woman / Charles Dickens

dickenss

Claire Tomalin’in kitabından uyarlanan film, Charles Dickens’ın kariyerinin zirvesinde tanıştığı Nelly Ternan ile yaşadığı yasak aşkı konu alan filmde büyük yazar Dickens’ı Ralph Fiennes canlandırır.

Sylvia / Sylvia Plath, Ted Hughes

sylvia plathhh

Sylvia Plath ve Ted Hughes gibi iki edebiyatçının aşk ve evliliklerini konu alan filmde, olaylar Sylvia Ted’in giderek artan ün ve hırsından kurtulmaya çalışır. Filmin konusu Sylvia’yı büyük başarılara ulaştıran sıkıntıların çevresinde gelişirken; edebiyatçılarımızı Daniel Craig ve Gwyneth Paltrow canlandırır.

In Love and War / Ernest Hemingway

EH 2723P

İspanya İç Savaşı’na gazeteci olarak katılan Ernest Hemingway, Birinci Dünya Savaşı sırasında İtalya’da ambulans şoförlüğü yapıyor filmimizde. Hayatını riske atan yazarımız yaralanıyor ve gözlerini hastanede açıyor. Yazarımızla, hemşire Agnes von Kurovsky (Sandra Bullock) arasında tutkulu bir aşk başlar. Hemingway’i Chris O’Donell’ın canlandırdığı film, sinemaya von Kurovsky’nin günlüklerinden uyarlanmış.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.