HİNT MUTFAĞI – KUZU BİRYANİ – INDIAN LAMB BIRYANI

TAYVAN TAİPEİ’DE BİR GÜN NASIL GEÇER- SOKAKLARIN TEMİZLİĞİ GÖRÜLMEYE DEĞER

(Pekin) Çin’de Yaşamak, Minik Çinliler Türkiye tanıtımında Halay Çekiyor, Ufkum ile VLOG

ÇİNDE İNANILMAZ BİR GÜN VLOG HAYRED-ÇİN YEMEKLERİ VE GECE HAYATI

Vampir Dendiğinde Akla İlk Gelen 10 Film

ORTAYA KARIŞIK Nisan 5, 2016
823

Milattan önce binli yıllara dayanan vampir efsanesi günümüze kadar gelmiş, popüler kültür içinde önemli bir yer tutmuştur. Peki vampir hikayeleri ne zaman başladı? Diğer birçok efsane gibi başlangıç tarihi tam olarak bilinmiyor; ama vampir hikayelerinin kökeni Mezopotamya’ya kadar uzanmakta. Dicle ve Fırat Nehirlerinin yakınlarında bulunan, Asurlulara ait taş tabletlerde rastlanmakta. Vampirler ile ilgili hikayeler Akdeniz’deki Mısır, Eski Yunan ve Roma Uygarlıklarında yer bulmuştur. Kiang Shi adlı canavarın vampir olarak tasvir edildiği eski Çin’de, Nepal ve Hindistan’da da farklı hikayeler karşımıza çıkmakta.

Birçok efsane, söylentiler ve hikayeler günümüze kadar süregeldi. Hepsi de büyük bir mit olarak hala devam ediyor. Ama şu bir gerçek ki vampir kavramı popüler kültürde büyük bir fenomene döndü. Sinema ve edebiyatın en önemli ve en gizemli alt dallarından biri oldu. Vampir temalı filmler yaklaşık 90 senedir senedir sinemada yer almakta. Gün ışığına çıkmayan, gizemli, kültürlü, şatoda yaşayan, soylu sınıfı vampir ile başlayan bu serüven yıllar geçtikçe evrim geçirdi. Yenilikçi örnekleri ile sinema dünyasında saygınlığını koruyan vampir filmlerinden en iyi 10 filmi seçtik.

1. Vampires (1998)

Vampires Vampir Filmleri FikriSinema

James Crow vampir avcısıdır. Klise tarafından masrafları karşılanarak, kendi kurduğu ekibi ile geçimini vampir avlayarak sağlıyordur. Büyük ve eski bir evde vampir avlayan ekip, kutlamalara başlar. Ama daha sonra intikam için gelen vampirler ortalığı kan gölüne çevirecektir.

2. Blade (1998)

Blade Vampir Filmleri FikriSinema

İnsan ırkını ortadan kaldırmaya çalışan Deacon Frost önderliğindeki vampirler gizli bir törenin şifresini çözüp, kıyamet projesini başlatacaklardır. Yarı insan, yarı ölümsüz Blade bu orduya karşı tek başına harekete geçer.

3. Nosferatu, Eine Symphonie Des Grauens (1922)

Nosferatu Vampir Filmleri FikriSinema

Thomas Hutter Almanya’nın Wisborg isimli şehrinde yaşayan çeşitli işlerle uğraşan sıradan bir adamdır. Patronu Kont Orlok isimli bir müşteriyi ziyaret etmesi için genç adamı Transylvania’ya gönderir. Carpathian dağlarına geldiğinde orada yaşayan yerel halkla karşılaşan Hutter, Kont Orlok’u görmek için geldiğini söyler. Yerliler bir an önce geri dönmesini isteseler de, Hutter gizem ve tehlike dolu yolculuğa doğru yol alır.

4. Bram Stoker’s Dracula (1992)

Bram Stoker's Dracula Vampir Filmleri FikriSinema

Transilvanya’da şatoda hukuki işlemler yapması için görevlendirilen genç bir avukat olan Jonathan Harker Avrupa’da gizemli bir kasabaya gelir. Kasvetli bir şatoda kendini kapatan Dracula, Avukatın nişanlısı Mina Murray’in yüzyıllardır aradığı aşkı olduğunu söyler ve avukatı alıkoyar ve Londra’ya Mina’yı aramaya gider.

5. From Dusk Till Dawn (1996)

From Dusk Till Dawn Vampir Filmleri FikriSinema

Gecko kardeşler Meksika’ya doğru yola çıkarlar. Texsas’da büyük ve sıkı bir soygun yaparlar. Her ihtimale karşı rahip ve ailesini rehin alırlar. Buluşma için büyük bir Meksika barını seçerler. İçeri girdiklerinde ise başlarına geleceklerinden habersizdirler.

6. Interwiev With The Vampire (1994)

Interwiev With The Vampire Vampir Filmleri FikriSinema

Louise ve Lestat adlı iki vampirin maceraları karşımızda. 1791 yılında geçen filmde Louise karısını kaybetmiştir. Yaşama sevincini günden güne kaybeden Louise’ye Lestat vampir olmasını önerir. Lestat, insanları öldürmek istemeyen Louise’ye vampirliği öğretecektir.

7. Twilight (2008)

THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN-PART 2

Bella annesinin başka bir adam ile evlenmesi üzerine babasının yanına Washington’ın Fork kasabasına taşınır. Burada 17 yaşında görünen gizemli sınıf arkadaşı Edward Cullen ile tanışır. Edward uzun zamandır vampir kimliklerini saklamış olan bir aileye mensuptur. Bella Edward’ın vampir olduğunu öğrenmesine rağmen ondan vazgeçemez. Tehlikeli ve tutkulu ilişki başlamıştır. 3 göçebe vampir kasabaya geldiğinde Bella’nın hayatı tehlikeye girer. Edward ve ailesi onun hayatını kurtarmak için ellerinden geleni yapacaklardır.

8. Underworld (2003)

Underworld Vampir Filmleri FikriSinema

Vampirler ile kurtadamlar arasında kanlı bir savaş. Selene zarif bir vampir savaşçısıdır. Her ne kadar Vampirler ile aynı hizada olsa da bir kurtadam olan Micheal’a aşık olur. Her iki tarafta savaşların sona ermesini istemektedir. Fakat aşk gündeme gelince dengeler tamamen değişir.

9. The Hunger (1983)

The Hunger Vampir Filmleri FikriSinema

John ve Miriam gece kulüplerinden birbirine taze kan arayan iki sevgilidir. Ebedi güzelliğe ve ölümsüzlüğe sahip olduklarını düşünürler. John birdenbire yaşlanmaya başlayınca büyük bir yalanın parçası olduğunu anlar. Ölümsüzdür fakat sonsuza kadar genç kalmayacaktır. Tek çaresi ise yaşlanmasını durduracak tek kişi olan Dr Sarah Roberts’dan yardım istemektir.

10. Shadow of the Vampire (2000)

Shadow of the Vampire Vampir Filmleri FikriSinema

1922 yılında çekilen tüm zamanların en iyi vampir filmi Nosferatu’nun çekimleri sırasında yaşanan olaylar güzel bir kurgu içerisinde işleniyor. Otantik bir korku atmosferi karşımızda.

Yorumlar

Henüz hiç yorum yapılmamış.